Kultur

Ølstrup bliver landets bedst sikrede landsbykirke

Ølstrup Kirke har i denne uge fået installeret alarmer, så det ikke længere kan lade sig gøre at slippe uset fra at stjæle fra kirken. Foto: Johan Gadegaard
Nyinstallerede alarmer skal forhindre, at tyve kan gå ind fra gaden og snuppe værdier i Ølstrup Kirken. Men tyveriet af det værdifulde Nolde-maleri kommer ikke til at lukke kirken for besøgende i fremtiden.

Ølstrup: En kirke skal være åben for alle.

Det mener både sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard og menighedsrådet i Ølstrup, som ikke har tænkt sig at låse dørene til Ølstrup Kirke i dagtimerne efter at Emil Noldes alterbillede nu er vendt tilbage efter tyveriet for fem år siden. Derfor har kirken nu fået installeret et alarmsystem, som døgnet rundt skal forhindre fremtidige tyverier.

- Jeg tror vi får landets bedst sikrede landsbykirke. Vi har fået de mest moderne alarmer, så det ikke kan ske igen. Vi havde jo ingen alarm, da Nolde-billedet blev stjålet, fortæller Inge-Dorthe Kaasgaard.

Den gang lykkedes det for kunsttyve at gå ind i kirken ved højlys dag og fjerne maleriet, som politiet den gang mente var ti million kroner værd.

- Man kan måske godt sige, at vi var naive. Men vi havde ikke forestillet os, at nogen ville stjæle det fra os. Der er gennem tiden kommet mange tyske turister på besøg for at se Noldes billede, og det skal de også have mulighed for i fremtiden. Det er vi heldigvis helt enige om. Vores kirke skal være åben i dagtimerne. Men vi er nok blevet mindre naive siden tyveriet, og derfor har vi også været helt enige om, at vi var nødt til at investere i alarmer, siger Inge-Dorthe Kaasgaard.

Hverken hun eller menighedsrådet vil præcist fortælle, hvor alarmerne sidder og hvordan de virker. Sikkert er det, at kirkens system har fået eksperternes blå stempel, og at et skilt foran altertavlen fremover vil advare besøgende om, at der nu er alarm i kirken.

Annonce

Kirketyveriet

Ølstrup Kirkes alterbillede, der er malet af den verdensberømte dansk-tyske kunstner Emil Nolde, blev stjålet fra kirken mellem den 10. og den 11. marts 2014.

Tyvene er gået ind i den ulåste kirke og har fjernet billedet fra altertavlen - formentlig med en skruetrækker.

Emil Nolde malede billedet specielt til Ølstrup Kirke, forbindelsen blev skabt, fordi Nolde var gift med provstens datter. Maleriet kostede den gang kirken 340 kroner. Ved tyveriet fortalte politiet at billedet var ti millioner kroner værd.

Det hang i kirken fra 1904 frem til 1919, hvor det blev afløst af en kopi af Carl Blochs "Jesus i Getsemane Have", men 20 år senere vendte Noldes billede tilbage til kirken, hvor det kunne ses frem til tyveriet i 2014.

Opklaringen af tyveriet gav politiet en del udfordringer. Ordensmagten fik nogle tip undervejs. Blandt andet fik Emil Nolde Museet syd for grænsen tilbud om at købe maleriet. Sporet endte dog blindt. Det samme gjorde et tip om at billedet skulle være solgt i Moldova. Men pludselig var der bid. Tysk politi endte med at finde billedet i det nordtyske, hvor en gruppe kriminelle hævdede at være i besiddelse af billedet. Maleriet kom i politiet varetægt i januar 2018. Det blev aldrig nødvendigt at udbetale den dusør på 100.000 kroner, som menighedsrådet var parat til at betale for at få billedet tilbage,

Billedet var temmelig ødelagt efter kunsttyvenes hårdhændede behandling. Derfor skulle det gennemgå en større restaurering.

Søndag den 1. december kunne kirkegængerne i Ølstrup gense billedet for førte gang siden tyveriet for snart fem år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce