Hvide Sande

Begejstret sognepræst: - Selvfølgelig skal Ivans kirke udstilles

I første omgang er det aftalt, at montren med kirke, krematorium og redskabsskur kommer til at stå i Helligåndskirken hele januar. Foto: Johan Gadegaard

Hvide Sande: - Det er meget imponerende. Ja, jeg vil faktisk gå så langt som at kalde det utroligt flot arbejde.

Sådan var det umiddelbarE svar, da Daniel Kristiansen, sognepræst i Hvide Sande, skulle sætte ord, efter han for første gang fik lejlighed til at kigge nærmere på Ivan Jacobsens otte år lange projekt med at at bygge en miniature-kirke med tilhørende krematorium og redskabsskur.

- Der er så mange små og flotte detaljer, at der er noget at kigge på i lang tid, lyder det videre fra Daniel Kristiansen, da han besøgte Ivan Jacobsen på Geflevej 99 i Hvide Sande sammen med tidligere sognepræst i Hvide Sande, Thomas Kristensen, og kirketjener i Helligåndskirken, Jens Otto Grønne.

De tre folk fra Helligåndskirken var så begejstrede for det færdige arbejde, at de har aftalt med Ivan Jacobsen, at kirke, krematorium og redskabsskur, der i øvrigt er placeret i en montre, skal udstilles i Hellingåndskirken.

- Selvfølgelig skal Ivans kirke udstilles. Der bliver nok ikke tale om en kendt fernisering, men i forbindelse med en aftengudstjeneste søndag 5. januar, der er Helligtrekongers-aften, vil det blive markeret, at der er en udstilling af Ivans arbejde, siger Daniel Kristiansen og forklarer, at det er på grund af masser af andre aktiviteter i kirken i julemåneden, at udstillingen bliver i januar.

I første omgang er det aftalt, at montren med kirke, krematorium og redskabsskur kommer til at stå i Helligåndskirken hele januar.

Annonce

Helligtrekonger

Helligtrekonger 6. januar markerer, at vise mænd fra Østerland besøgte Jesus i Betlehem. Traditionelt betyder dagen også, at julen er forbi.

I traditionen har man kaldt de tre vise mænd for konger på grund af deres rige gaver. Ifølge en middelalderlig legende hed de hellige tre konger Kasper, Melchior og Balthazar og kom fra hver sin verdensdel. Dette blev set som tegn på, at Jesus' fødsel gjaldt mennesker i hele verden.

Julen varer ikke lige til påske, men i kirken varer den alligevel helt til Helligtrekonger. Hvis du vil følge gammel skik, skal du først pynte op til jul umiddelbart før juleaften og så vente med at jule af til Helligtrekonger. På Helligtrekongersaften 5. januar er det så tid at spise julesmåkagerne op og tænde det trearmede helligtrekongerslys. Læs om traditioner til helligtrekonger og se, hvordan du selv kan holde din helligtrekonger.

6. januar er ikke længere en helligdag i Danmark. Helligtrekongertiden i folkekirken strækker sig over kalenderårets første to til seks søndage afhængig af påskens placering. Helligtrekongers søndag er første søndag efter nytår, og sidste søndag efter Helligtrekonger falder tre søndage før fastelavn. Helligtrekongertidens farve er grøn som symbol på håb og vækst.

Grundtvigs salme til dagen Dejlig er den himmel blå har i sin oprindelige udgave fra 1810 hele 19 vers, som genfortæller hele helligtrekongershistorien.

Kilde: folkekirken.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce