Skjern

Borgermøde om Skjern midtbys fremtid: Frygten for tomme butikker lurer under overfladen

248 deltog i borgermødet om fremtiden for det gamle rådhus og Innovest-udvidelsen. Foto: Christian Baadsgaard
Tanken om at flytte Borgerservice og Jobcentret til Innovest, vækker bekymring i Skjern, selvom der er mange spændende muligheder for at anvende rådhusgrunden til noget andet.

SKJERN: Jobcentret kan godt flytte, men hvis borgerservice flytter fra Skjern midtby og ud til Innovest II, vil det være et tab for byen.

Sådan var indtrykket hos værterne ved dialogbordene, da de efter borgermødet om Innovest II og Skjern midtby samledes for at følge op på det, som borgerne havde sagt. Under den åbne debat i plenum, kom Bent Brodersen, formand for handelsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommunen med en klar og tydelig advarsel:

- Al evidens siger, at det vil være en katastrofe, hvis man flytter offentlige funktioner ud af byen. Både Kommunernes Landsforening, DI og Dansk Erhverv siger det. Hvad I ellers beslutter jer til, vil jeg ikke blande mig i, men det vil være et søm til handelslivets ligkiste i byen, sagde Bent Brodersen.

Jens Fjord, der gennem flere årtier havde forretning i Skjern, opfordrede til, at alt den flow, der i forvejen er i byen, skal bevares, og man skal sørge for at få alt det flow til, som er muligt. Forinden havde arkitekt Bo Christensen holdt et oplæg, hvor han fremlagde nogle skitser til, hvad det gamle rådhus kunne bruges til, hvis funktionerne flytter ud i Innovest II. Et sted med lejligheder i flere etager og fælles faciliteter. Skjern Handelsforening foreslog, at der kunne et kommende nationalparkcenter ligge, og generelt var der stor begejstring for de tanker, som Bo Christensen havde visualiseret. Men der er også skepsis.

Tidligere ejer af Sahl Cykler & Legetøj, Jens Sahl, var noget skeptisk overfor tanken om at flytte funktionerne fra rådhuset til Innovest.

- Hvis det er væk, bliver det en katastrofe, og de højhuse kan laves ude ved Byskolen, sagde Jens Sahl.

Annonce
- Jeg er glad for, at jeg kun bor til leje. Men jeg er ked af det på de kollegaers vegne, som ejer bygningerne, siger Uffe Mikkelsen, indehaver af Sahl Cykler og Legetøj i Skjern. Arkivfoto: Christian Baadsgaard

Strøgsalg vil falde

Nuværende ejer af Sahl Cykler og Legetøj, Uffe Mikkelsen, er en af dem, der er meget skeptisk over for flytteplanerne.

- Jeg er glad for, at jeg kun bor til leje. Men jeg er ked af det på de kollegaers vegne, som ejer bygningerne, siger Uffe Mikkelsen.

Særligt faldt det ham for brystet, at en af argumenterne for at flytte ud i Innovest er at kantineforholdene der kan blive udnyttet mere optimalt. Som Uffe Mikkelsen konstaterer, så kunne det være noget, der kunne komme de lokale restauranter til gavn, at der skulle leveres mad til de kommunalt ansatte dagligt. Og det er netop frokostpausen, som Uffe Mikkelsen frygter for.

- Strøghandlen i frokostperioden vil falde markant. Vi har ikke kæmpestore virksomheder i byen, som kan trække det, siger Uffe Mikkelsen.

Forretningen er en af Skjerns allerældste, og har gennem de senere år bevidst valgt at gå mod strømmen for at bevare handelslivet i byen. Således har Sahl Cykler og Legetøj fravalgt at have en webshop, for at markere sig med gamle dyder som personlig betjening. Men hvis kommunen flytter sine funktioner, er der risiko for endnu flere tomme butikker, og det kan sætte forretningens principper til tælling.

- Vi kan blive nødt til at have en webshop, og det vil være en skandale, hvis vi skal til at drive det fra en industrihal, fastslår Uffe Mikkelsen.

Åbner for at beholde borgerservice

Borgmester Hans Østergaard (V) fastslår, at det ikke kun handler om kantinedrift, men også om uddannelse og beskæftigelse. Her vil der være en stor synergi-effekt i, at jobcentret kommer til at ligge dør om dør med erhvervslivet og uddannelserne i Innovest.

- Videbæk og Hvide Sande lever da udmærket, selvom de ikke har borgerservice. Hvad med alle de andre, der ikke har Borgerservice? Sandsynligheden for at den handel, der lægges i Skjern, mangler andre steder, er også til stede. Bosætningen på rådhusgrunden må da også give noget til byen, siger Hans Østergaard.

Han peger på, at en løsning kan være at beholde borgerservice på rådhusgrunden og så have jobcentret i Innovest.

- Skjern er en hyper-aktiv by, så jeg er ikke så bekymret for byen, vurderer Hans Østergaard.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vi har alle et ansvar for at holde unge fra narko

Det kunne være meget værre … Sådan lyder det samstemmende budskab fra politiet og de øvrige medvirkende i SSP-samarbejdet, skolerne og de sociale myndigheder, når talen falder på narkomisbrug blandt unge i Ringkøbing-Skjern Kommune. "Vi oplever faktisk ikke, at flere unge bruger narko end tidligere, og forældrene har generelt ikke grund til at blive bekymret", siger viceungdomsskoleleder og SSP-formand Allan Østergaard til Dagbladet i dagens avis. "Vi har ikke en opfattelse af, at det flyder med narko", fortæller politikommissær Bjørn Nørgaard Bo, leder af lokalpolitiet i Ringkøbing. Det er selvfølgelig gode nyheder. At vi bor i en landlig kommune fjernt fra de store byer er nemlig ikke nogen garanti for, at stenbroens dårlige misbrugsvaner ikke også spreder sig hertil; der er desværre rigeligt med eksempler på, at små og "afsides" samfund hærges af en narkoepidemi. At det ikke kommer dertil hos os, kræver, at vi konstant er oppe på stikkerne. Og med "vi" menes os alle - især vi voksne; også os, der ikke har børn og unge i den mest sårbare alder. Vi har alle sammen et ansvar for at holde øje med, at vore unge trives. Det kræver, at vi kender hinanden, og har tillid til hinanden. Derfor er det prisværdigt, at SSP-samarbejdet arbejder målrettet i den retning. Ifølge Allan Østergaard er samarbejdet med forældrene i Ringkøbing-Skjern Kommune velfungerende. Der er et godt fremmøde og en god stemning, når forældrene bliver inviteret. "Noget af det, som SSP lægger vægt på, er netop et godt forældresamarbejde. Forældrene skal klædes på, så de står stærkere, hvis og når problemerne melder sig," siger han. Når de gør det - og det kan ikke undgås, at det sker ind imellem - skal ikke bare politiet, skolerne og de sociale myndigheder være klar til at gribe ind; det skal alle vi andre også. Ser vi en flok unge, der stimler sammen i det offentlige rum, skal vi ikke holde os tilbage fra som borger at gå hen til dem og snakke med dem om, hvad der foregår. På den måde viser man som voksen, at man respekterer de unge, interesserer sig for dem, og bekymrer sig om dem.

112

Opdateret: Savnet mand fra Ringkøbing er fundet død

Annonce