Hvide Sande

Festival får adgang til Tipperne: Kajakroere har udsigt til unikke naturoplevelser

Waterz Festival i starten af september byder blandt andet på tre unikke ture for kajakroere. Arkivfoto
Ved Waterz Festival i starten af september får kajakroere adgang til natur, der normalt er lukket for adgang.

Hvide Sande: Når Waterz Festival i weekenden 6.-8. september afvikles i og omkring Hvide Sande, byder programmet på unikke oplevelser for landets kajakroere - eksempelvis en sjælden aftentur ind i området Tipperne i den sydelige ende af Ringkøbing Fjord, hvor der normalt er lukket for adgang:

- Tipperne er et ungt landskab, der er opstået ved aflejring af sand og klæg øst for Holmslands klittange. Tipperne er med sine flade enge, åbne landskab og det lave vand i fjorden et af de vigtigste områder for ynglende engfugle og rastende trækfugle i Europa. For at forstyrre fuglelivet mindst muligt er der generelt adgangsforbud på Tipperne, men vi har fået en unik mulighed for at vise området frem, siger Kristian Rønn fra Waterz om turen, der fredag 6. september starter fra udmundingen af Nymindestrømmen ved Bjerregaard Camping.

Dagen efter er der afgang fra Pumpestation Nord, der stadig er aktiv, og hvorfra man har en af de smukkeste udsigter over Skjern Enge:

- Her fortæller Ringkøbing-Skjern Museums naturvejleder om landskabet og Skjern Ås historie, herunder udretningen og genopretningen. Herefter går vi ned til trækfærgen, hvor der fortælles om laksen og fuglelivet ved Skjern Å. Bagefter sættes kajakkerne i vandet og det bliver en utrolig spændende tur, hvor man kan se de vidtstrakte enge fortsætte så langt, øjet rækker, siger Kristian Rønn.

Gratis at sejle med

Kristian Rønn glæder sig over, at flere lokale foreninger viser interesse for at samarbejde med Waterz i bestræbelser på at brede festivalen ud til hele kommunen.

Søndag 8. september rundes kajak-arrangementet af med en tur gennem slusen i Hvide Sande:

- Normalt er havneområdet helt lukket for kajaksejlads og stand up paddling, men i forbindelse med festivalen har vi fået tilladelse til at sejle denne unikke tur. Vi starter med at sejle rundt i havnen og får en god fornemmelse af den aktive fiskeri- og godshavn. Vi kommer blandt andet helt tæt på kuttere og offshore-fartøjer, lige som vi også kommer forbi auktionshallen, isværket og byens cafeer. Hvis vi er lidt heldige, så er der meget ofte også sæler i havnen, siger fortæller Kristian Rønn.

Det er gratis at deltage i de tre sejladser.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Pårørende skal hente gravsten før nytår - ellers bliver de sendt til knusning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Ringkøbing IFs andethold var overlegne mod Spjald IF med sejr på 5-0

Hvide Sande For abonnenter

Se billederne fra indvielsen af Danmarks største vindmøllepark

Ringkøbing

Turistfolk fik rundtur i fremtidens turistmagnet Naturkraft

Videbæk For abonnenter

Partifælle og højhusnabo: Dårlig stil, at inhabil KD’er deltog i gruppemøder om højhussag

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Ringkøbing-Skjern

Nyt samarbejde skal højne kvaliteten i turismeerhvervene

Videbæk For abonnenter

Kommende nabo til højhuse klager: Fem grunde til at sagen skal gå om

112

Politiet efter en række indbrud i håndværkerbiler: Hold godt øje med afsidesliggende steder

Annonce