Vestjylland

Flexboliger skal sætte skub i landsbyer

Ny ordning med flexboliger skal gøre det mere attraktivt at købe et helårshus i byer som Thorsminde og Handbjerg og indsætte det med henblik på udlejning til turister. Arkivfoto
Kommunen håber, at flere vil investere i at istandsætte helårshuse, når flexboligordning gør det muligt at udleje som sommerhus på favorable vilkår.

Thorsminde/Handbjerg: Fremover er det muligt at få et helårshus registeret som flexbolig, hvis det ligger i en landsby. Det betyder, at et helårshus kan benyttes eller udlejes som sommerhus - og med en stor skattefordel ved udlejning.

- I flere landsbyer står der flere helårshuse, som det er svært at sælge. Vi håber, at den nye ordning vil betyde, at flere vil købe husene og investere penge i at få dem istandsat med henblik som udlejning til sommerhuse, siger Klaus Flæng (S), formand for teknisk udvalg.

Når et helårshus registreres som flexbolig i BBR og udlejes som sommerhus, har ejeren et fradrag for de første 40.900 kroner i lejeindtægt, hvis sommerhuset udlejes gennem et bureau. Og et fradrag på 11.200 kroner, hvis huset udlejes privat.

Byer som Thorsminde og Handbjerg ligger begge ved vandet og i sommerhusområder og er samtidig præget af affolkning.

- Det er især Thorsminde og Handbjerg, som er udfordret med tomme helårshuse, og hvor vi håber, det her vil hjælpe med at sætte gang i renoveringen. Samtidig vil flere udlejede sommerhuse betyde flere indtægter fra turister, siger Klaus Flæng, formand for teknisk udvalg, der har godkendt flexboligordningen.

Det er kun i landsbyer med mindre end 1000 indbyggere, at kommunen vil tillade flexboliger, som kan skifte fra at være helårsbolig til sommerhus. Og tilbage til helårbolig igen, hvis ejeren ønsker det på et senere tidspunkt.

I 2011 ophævede kommunen bopælspligten, og på den måde kan alle huse bruge en del af året - altså også som sommerhus. Men det giver ikke det attraktive fradrag ved udlejning som sommerhus, som gælder for flexboliger.

Forvaltningen har gjort opmærksom på risikoen for, at det kan forstærke udviklingen med færre fastboende, når helårsboliger kan blive til flexboliger og udlejes som sommerhuse.

Mogens Damgaard, formand for Thorsminde Borgerforening, tvivler dog på, om det vil betyde den store forskel i Thorsminde.

- Vi har ikke særligt mange helårshuse til salg, og ni ud af ti bliver solgt til folk, som reelt bruger dem som sommerhuse. Så jeg synes ikke, vi har haft de store problemer, siger Mogens Damgaard, som dog hilser den nye mulighed velkommen.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Læserbrev

Fagforeningstvang: Det er ikke i orden - men ...

Læserbrev: Det er mig uforståeligt, at vi i dagens Danmark skal opleve, hvordan danske arbejdere prøver at påtvinge andre arbejdere deres vilje. Vel at mærke med hvis ikke direkte, så indirekte opbakning fra deres fagforbund. Vi lever i et frit samfund med retten til selv at bestemme, hvilken fagforening vi ønsker at være medlem af, eller for den sags skyld om vi overhovedet vil være medlem. Med en sag som den i Kastrup Lufthavn, hvor en lydfil dokumenterer voksenmobning og brud på loven, giver det en knude i maven at høre først den lokal formand for 3F nærmest udlægge det, som om hans medlemmer er ofrene. Samtidig så gemmer formanden for 3F sig og vil ikke møde pressen. Dernæst skal man høre en erhvervsminister, som siger, at det ikke er i orden med den opførsel, men han kan godt forstå dem. Det vil sige, at vi har en erhvervsminister, der indirekte undsiger loven! Nu må dette stoppe. Vi har foreningsfrihed i Danmark. Måden at få medlemmer på må være at sørge for at være relevante for medlemmerne, forny sig og komme ind i dette århundrede. Jeg vil derfor opfordre de forskellige fagforeningsformænd / -kvinder til ikke at gemme sig bag fortidens storhed, men til at tage imod formand for Krifa Søren Fibiger Olesens opfordring til at blive en del af en konstruktiv dialog om, hvordan vi får fornyet måden at tænke fagbevægelsen ind i det danske samfund og dette århundrede.

Annonce