112

Havnen var spærret: Madtelt blæste omkuld i stormen

Havnefoged Niels Tarpgaard tilser det kulsejlede telt. Foto: Christian Munk
Mandag morgen kunne biler ikke passerer havnen i Ringkøbing, efter et telt blæste ud på vejen.

Ringkøbing: En god weekend i madens tegn fik en dramatisk afslutning tidligt mandag morgen. Teltet, der husede fødevarefestivalen på havnene i Ringkøbing, kunne nemlig i sidste ende ikke modstå den kraftige blæst, der susede over fjorden natten til mandag.

Vinden rev teltet op, og det tog en tur på hovedet og landede på en toiletvogn, der var sat op til fødevarefestivalen.

Derfor fik købstadschef Jacob Muldkjær Rasmussen en tidligere begyndelse på ugen end planlagt.

- Jeg blive ringet op ved femtiden af en bager, der ville fortælle, at teltet var blæst omkuld, fortæller han mandag morgen.

Teltet blokerede delvist for vejen på havnen, så området var afspærret af politiet.

Annonce
Teltet kunne ikke modstå den kraftige blæst mandag morgen. Foto: Christian Munk

Store kræfter på spil

Teltet var et af flere, som er opstillet på haven i øjeblikket. Men mens to andre telte står med gavlen i vindretningen, så stod det væltede telt med siden mod fjorden og blæsten.

- Det var gjort godt fast med lange pløkker. Måske er der blæst et enkelt fag op, og så har vinden kunne få fat i det. De andre telte er der ikke sket noget med - der er kun røget en lynlås i det ene, siger Jacob Muldkjær Rasmussen.

De lange pløkker var dog ikke nok, da vinden først havde fat, fortæller havnefoged Niels Tarpgaard, der også måtte tidligere op en planlagt:

- Det har simpelthen revet pløkkerne op af jorden og har taget brosten med. Der har virkelig været tryk på, siger han.

Vinden tog det rigtige telt

Mens det selvfølgelig er ærgerligt, at teltet er ødelagt og spærrede for trafikken, så var uheldet alligevel nådigt.

- Det er sket på et tidspunkt, hvor der ikke var nogen på havnen, så der er kun sket materiel skade. Teltet er kun landet på en toiletvogn og er ikke blæst over i de de nærliggende bygninger, siger Jacob Muldkjær Rasmussen.

Desuden "hjalp" vinden faktisk med oprydningen.

- Teltet skulle alligevel have været pillet ned i dag. De to andre skal blive stående, for der skal være kunsthåndværkermesse i efterårsferien, fortæller købstadschefen.

Der har været kraft på, for teltet rev både lange pløkker og brosten med op. Foto: Christian Munk

Ryddes med håndkraft

Nikolaj Poulsen ejer Ringkøbing Teltudlejning, som har opstillet teltet. Han var med, da man ved håndkraft pillede resterne ned mandag morgen. Teltets skelet har fået nogle alvorlige knubs, og de tykke metalstænger og halv meter lange, massive metalpløkker er bøjet som sugerør.

- Vinden har fået fat i det som en ballon. Vi har stillet telte op i 10 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Men det er jo naturens kræfter, og her er overhovedet ingen læ, siger Nikolaj Poulsen.

- Heldigvis er mange af teltdugene hele og kan bruges igen.

Flere af de massive metalpløkker har fået et hård medfart. Foto: Christian Munk
Politiet har afspærret havnen, indtil teltet er fjernet. Foto: Christian Munk
På hele langsiden mod fjorden blev pløkker og brosten revet op. Foto: Christian Munk
Det var nemmere at rydde teltet af vejen med håndkraft end først at skulle tilkalde en kran. Ejer af Ringkøbing Teltudjelning Nikolaj Poulsen (tv.) håber, at kunne redde mange af teltdugene. Foto: Christian Munk
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: En flot økonomisk julegave til Skjern

Det er en flot julegave i utide, Skjern står til at modtage; en julegave, der på sigt kan komme til at betyde meget for byens - og hele kommunens - musikliv. I Dagbladet kan vi fortælle, at Realdania har givet arbejdsgruppen bag Remisen Skjern tilsagn om 850.000 kroner til at redde byens gamle remise. Målet er, at der i løbet af de næste år skal skabes et nyt spillested i det tidligere garageanlæg for tog. Og Realdania må virkelig tro på ideen; arbejdsgruppen havde kun søgt om 750.000 kroner, men fonden har valgt at lægge 100.000 kroner oven i, så nu har Remisen Skjern 850.000 kroner til at gå i gang med at sikre bygningens klimaskærm. Planen er at gå i gang med at tætne taget og lukke huller i murværket til foråret. Dermed ser der ud til, at den 100 år gamle bygning reddes, og det er godt af flere grunde. Remisen er et levende minde om den faktor, der mere end nogen anden har skabt Skjern - nemlig jernbanen. Det ville være sørgeligt, hvis den karakteristiske bygning skulle forsvinde. I Ringkøbing er der vist stadig en del, der ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at redde Ørnhøjbanens gamle remise. Til gengæld er det så lykkedes at redde det gamle elektricitetsværk og gøre Generator til et spillested af betydning for hele kommunen. Mon ikke det også kan lade sig gøre i Skjern; Remisen har i alt fald de rammer, der skal til for at skabe et spændende kulturmødested midt i byen. Der er lang vej endnu, meget skal afklares, men med 850.000 kroner på bogen er projektets realisering kommet et vigtigt stykke længere; ikke mindst vil Realdanias donation give initiativtagerne endnu mere blod på tanden. I det hele taget er der grøde i miljøet omkring Vestjyllands traditionelle transport-rygrad, Længdebanen. I Tarm er man i fuld gang med forvandle den gamle stationsbygning til et kulturelt mødested, og i Ringkøbing arbejder man også med tilsvarende planer i den fredede stationsbygning. Til næste år er det i øvrigt 145 år siden, længdebanen åbnede for trafik. Et bedre bevis på dens fortsatte relevans end de forskellige kulturprojekter, der er på vej i dens uudnyttede bygninger, kan man ikke få.

Skjern

3F sammenligner overenskomster i omstridt sag: Fyldt med fejl, lyder kritikken fra Kristelig Arbejdsgiverforening

Annonce