Leder

Klimamål, Herborg-præst og romkugler på samlebånd: En lydmæssig adventsgave til læserne

Som lokale og regionale medier lever vi for at give vores abonnenter ny viden og nye perspektiver, uanset om det sker i form af lyd og billeder på DBRS.dk - eller i form af gode gammeldags ord og billeder på papir.

Første søndag i advent. Dagen, hvor vi tænder krans og kalenderlys og begynder at glæde os godt og grundigt til jul. Samtidig også dagen, hvor nissen melder sin ankomst med gaver til ventetiden. Her har Jysk Fynske Medier i år lagt én af de store pakker i strømpen til vores abonnenter: Som en lydmæssig kalendergave får abonnenterne fra 1. december og hver eneste dag fremover via hjemmesiden og Nyhedskiosken en podcast, hvor man kan høre 'historien bag historien' om et utal af emner.

Temaerne spænder bredt. Eksempelvis handler dagens udsendelse om regeringens ambitiøse klimamål, som hverken må gøre ondt på danskerne eller skabe øget ulighed. I morgen sætter podcasten lys på de store skift i livet, når Lene Birkmose, tidligere sognepræst i Herborg og Nr. Vium, fortæller om, hvorfor hun stoppede som præst. Som hun siger: "Da jeg begyndte at blive bange for at afholde begravelser, der vidste jeg, at præstekraven skulle lægges på hylden." Fra den mere muntre ende af skalaen kan nævnes onsdagens interview med danmarksmesteren i romkugler, som blandt andet fortæller om, hvordan man undgår at blive vanvittig af hver dag at lave romkugle efter romkugle efter romkugle ...

Med andre ord lyd-oplevelser, som kommer vidt omkring både emnemæssigt og geografisk.

Hvis du undrer dig over, at Dagbladet Ringkøbing-Skjern og vores søsteraviser pludselig kaster sig over podcast, så er forklaringen, at stadig flere danskere springer ombord på dette format. Der er en stor og stigende interesse for at kunne lytte til udsendelser om ting, man interesserer sig for, når og hvor man har lyst til det - hvad enten det handler om sport, skuespil, mad eller Mads og Monopolet. Og som lokale medier lever vi for at give vores abonnenter ny viden og nye perspektiver, uanset om det sker i form af lyd og levende billeder på DBRS.dk - eller i form af gode gammeldags ord og billeder på papir.

Hvor Podcasten Danmark dækker hele Jysk Fynske Mediers store område, er Dagbladet helt lokal i vores lille decemberspøg, Dagens Nisse. Gæt med på, hvem der gemmer sig bag masken - der er ingen præmier, men mulighed for lidt hyggelig håneret indenfor familiens vægge.

Rigtig glædelig første søndag i advent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce