Tarm

"Nak og æd" - nu som valgfag

Eleverne skulle lære at høre forskel på ænderne og deres kald. PR-foto
Eleverne på Hoven Friskole har fået jagtundervisning og selv tilberedt maden med naturens råvarer.

Hoven: Maden kommer ikke fra køledisken i supermarkedet - så langt er eleverne på Hoven Friskole dog med, men at følge madens vej fra luftrum og skovbund til gryden var dog ikke hverdagskost for dem alle. Derfor har Hoven Friskole netop afsluttet deres første "Nak og Æd"-valgfag, og det blev en succes.

- Vi har en del børn og unge, der er meget interesserede i jagt, derfor lavede jeg en aftale med den ivrige jagt- og vildtformidler Helge Bertelsen, som også bruger en del af sin fritid på at gå på jagt - og det bliver ikke sidste gang, at vi tilbyder dette valgfag, siger skoleleder John Sørensen.

Annonce
Eleverne skulle selv plukke, rengøre og partere dyrene. PR-foto

Fuglekendere og skytter

Første del af "Nak og Æd" forgik på Skjern Enge. Eleverne kørte med skolens bus ud til naturområdet, og efter en teoretisk gennemgang af de forskellige vadefugle i området, deres biotoper, deres trækruter og kaldemåder, skulle eleverne i gang med feltarbejde, hvor de observerede gråand, krikand, spidsand, dobbelt bekkasin, pibeand, hejrer og endda hvid hejre.

Som afslutning på denne del kunne eleverne smage røgede andebryster af forskellig art.

Næste omgang af Nak og Æd foregik på en skydebane med en uddannet skydeinstruktører. Våben og ammunition blev gennemgået, inden eleverne selv kunne få lov at skyde efter lerduer og til faste mål.

Spis hjertet

Sæsonens "Nak og Æd" blev afsluttet med en kongemiddag. Elevernes lektier op mod middagen var, at de skulle gå på rov i deres lokalområde og medbringe et stort krusfuld af deres rov til jagtmiddagen, som naturligvis blev tilberedt over åben ild.

Eleverne havde medbragt både svampe, hyben, rabarber, timian, brændenælder og mange andre ting.

Herefter skulle kødet - gråænder, krikænder, en enkelt spidsand, et par dobbeltbekkasiner og en håndfuld husskader - plukkes, rengøres og parteres.

- Til at starte med var min næse helt rynket sammen, men efterhånden vender man sig til lugten. Og så skulle hjertet jo også pilles ud, for det kunne vi jo også spise, lød det fra en af de deltagende piger.

Inden middagen skulle eleverne hver især medbringe noget fra deres lokalområde, som skulle rengøres og snittes. PR-foto
Eleverne fik også en gennemgang af våben og naturligvis også mulighed for at skyde efter lerduer og faste mål. PR-foto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: En flot økonomisk julegave til Skjern

Det er en flot julegave i utide, Skjern står til at modtage; en julegave, der på sigt kan komme til at betyde meget for byens - og hele kommunens - musikliv. I Dagbladet kan vi fortælle, at Realdania har givet arbejdsgruppen bag Remisen Skjern tilsagn om 850.000 kroner til at redde byens gamle remise. Målet er, at der i løbet af de næste år skal skabes et nyt spillested i det tidligere garageanlæg for tog. Og Realdania må virkelig tro på ideen; arbejdsgruppen havde kun søgt om 750.000 kroner, men fonden har valgt at lægge 100.000 kroner oven i, så nu har Remisen Skjern 850.000 kroner til at gå i gang med at sikre bygningens klimaskærm. Planen er at gå i gang med at tætne taget og lukke huller i murværket til foråret. Dermed ser der ud til, at den 100 år gamle bygning reddes, og det er godt af flere grunde. Remisen er et levende minde om den faktor, der mere end nogen anden har skabt Skjern - nemlig jernbanen. Det ville være sørgeligt, hvis den karakteristiske bygning skulle forsvinde. I Ringkøbing er der vist stadig en del, der ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at redde Ørnhøjbanens gamle remise. Til gengæld er det så lykkedes at redde det gamle elektricitetsværk og gøre Generator til et spillested af betydning for hele kommunen. Mon ikke det også kan lade sig gøre i Skjern; Remisen har i alt fald de rammer, der skal til for at skabe et spændende kulturmødested midt i byen. Der er lang vej endnu, meget skal afklares, men med 850.000 kroner på bogen er projektets realisering kommet et vigtigt stykke længere; ikke mindst vil Realdanias donation give initiativtagerne endnu mere blod på tanden. I det hele taget er der grøde i miljøet omkring Vestjyllands traditionelle transport-rygrad, Længdebanen. I Tarm er man i fuld gang med forvandle den gamle stationsbygning til et kulturelt mødested, og i Ringkøbing arbejder man også med tilsvarende planer i den fredede stationsbygning. Til næste år er det i øvrigt 145 år siden, længdebanen åbnede for trafik. Et bedre bevis på dens fortsatte relevans end de forskellige kulturprojekter, der er på vej i dens uudnyttede bygninger, kan man ikke få.

Skjern

3F sammenligner overenskomster i omstridt sag: Fyldt med fejl, lyder kritikken fra Kristelig Arbejdsgiverforening

Annonce