Ringkøbing-Skjern

Ny analyse: Fem kystnære vindmølleparker er bedre end én på havet

Det er en bedre forretning for samfundsøkonomien at opføre kystnære vindmølleparker end havmøller, fastslår ny analyse. Arkivfoto: Henning Bagger
KPMG-analyse konkluderer, at fem vindmølleparker ved kysten giver en større samfundsmæssig gevinst end den kommende Thor-havmøllepark ud for Nissum Fjord. Omkostningerne er lavere og forsyningssikkerheden er højere, skriver Energy Supply

Vestjylland: Det er en bedre forretning for samfundet at opføre kystnære vindmølleparker end havmøller, som er placeret mere end 20 kilometer fra vandkanten.

Det fastslår en ny analyse lavet af konsulentfirmaet KPMG for Hovedstadens Energiselskab, Hofor, og European Energy A/S, skriver Energy Supply. Undersøgelsen bygger på en række scenarier baseret på offentligt tilgængelige data, hvor man sammenligner den kommende havmøllepark Thor med fem kystnære vindmølleparker, der tilsammen har samme kapacitet, nemlig 1000 megawatt.

- Analysen viser, at det er fornuftigt ud fra en samfundsøkonomisk betragtning at etablere kystnær vind som en del af det danske energimiks. Den grønne omstilling af vores energisektor er en gigantisk opgave, der kræver voldsomt store investeringer. Analysen dokumenterer, at kystnær havvind kan være med til at reducere omkostningerne til den fremtidige danske havvindmøllekapacitet med mange milliarder, siger direktør for økonomi og forretning i Hofor, Jan Kauffmann ifølge Energy Supply.

Helt præcist ligger den samfundsøkonomiske gevinst på 12-14 procent.

Det er langt billigere at etablere vindmøller tæt på kysten frem for langt ud på havet. Desuden bekræfter KMPG, at flere mindre kystnære vindmølleparker vil øge forsyningssikkerheden. Ved et kabelnedbrud er det kun den enkelte park, som bliver påvirket, mens et lignende uheld på et stor havmøllepark vil kunne stoppe hele elproduktionen, lyder analysen.

De to selskaber, der har taget initiativ til analysen, arbejder selv med kystnære havmølleparker. Hofor udvikler netop nu to kystnære vindmølleparker, mens European Energy A/S arbejder på tre parker og en testpark ud for Frederikshavn.

Mens de kystnære parker er gode for samfundsøkonomien, så bliver der tilsyneladende ikke taget højde for den folkelige modstand mod vindmøller tæt på kysten. I Ringkøbing-Skjern kan både borgere og lokale politikere tale med de udfordringer, som det kystnære Vesterhavs Syd-projekt har givet. Balladen har blandt andet fået den konsekvens, at byrådet i Ringkøbing-Skjern kun ønsket at bakke op om fremtidige havmølleprojekter, hvis de bliver placeret mere end 30 kilometer fra strandkanten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vi har alle et ansvar for at holde unge fra narko

Det kunne være meget værre … Sådan lyder det samstemmende budskab fra politiet og de øvrige medvirkende i SSP-samarbejdet, skolerne og de sociale myndigheder, når talen falder på narkomisbrug blandt unge i Ringkøbing-Skjern Kommune. "Vi oplever faktisk ikke, at flere unge bruger narko end tidligere, og forældrene har generelt ikke grund til at blive bekymret", siger viceungdomsskoleleder og SSP-formand Allan Østergaard til Dagbladet i dagens avis. "Vi har ikke en opfattelse af, at det flyder med narko", fortæller politikommissær Bjørn Nørgaard Bo, leder af lokalpolitiet i Ringkøbing. Det er selvfølgelig gode nyheder. At vi bor i en landlig kommune fjernt fra de store byer er nemlig ikke nogen garanti for, at stenbroens dårlige misbrugsvaner ikke også spreder sig hertil; der er desværre rigeligt med eksempler på, at små og "afsides" samfund hærges af en narkoepidemi. At det ikke kommer dertil hos os, kræver, at vi konstant er oppe på stikkerne. Og med "vi" menes os alle - især vi voksne; også os, der ikke har børn og unge i den mest sårbare alder. Vi har alle sammen et ansvar for at holde øje med, at vore unge trives. Det kræver, at vi kender hinanden, og har tillid til hinanden. Derfor er det prisværdigt, at SSP-samarbejdet arbejder målrettet i den retning. Ifølge Allan Østergaard er samarbejdet med forældrene i Ringkøbing-Skjern Kommune velfungerende. Der er et godt fremmøde og en god stemning, når forældrene bliver inviteret. "Noget af det, som SSP lægger vægt på, er netop et godt forældresamarbejde. Forældrene skal klædes på, så de står stærkere, hvis og når problemerne melder sig," siger han. Når de gør det - og det kan ikke undgås, at det sker ind imellem - skal ikke bare politiet, skolerne og de sociale myndigheder være klar til at gribe ind; det skal alle vi andre også. Ser vi en flok unge, der stimler sammen i det offentlige rum, skal vi ikke holde os tilbage fra som borger at gå hen til dem og snakke med dem om, hvad der foregår. På den måde viser man som voksen, at man respekterer de unge, interesserer sig for dem, og bekymrer sig om dem.

112

Opdateret: Savnet mand fra Ringkøbing er fundet død

Annonce