Ringkøbing

Skoleelever skal til erhvervsfestival i Lem

10. oktober slår Smedenes Hus i Lem dørene op til endnu en erhvervsfestival. 15 virksomheder og uddannelsessteder står klar til at fortælle om 20 uddannelser. Arkivfoto: Jonas Kollerup
Torsdag 10. oktober skal elever fra Lem Stationsskoles 7.-.9 klasse lære mere om, hvordan det er at tage en erhvervsuddannelse. Formålet er at få flere til at vælge uddannelse på et oplyst grundlag, lyder det fra skoleleder.

LEM: Det går ret godt med at få unge til at tage en erhvervsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det mener i hvert fald skoleleder Marianne Kipker fra Lem Stationsskole.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er man med sine 27,4 procent af en ungdomsårgang allerede over målsætningen fra erhvervsuddannelsesreformen fra 2014, som lyder, at 25 procent af en ungdomsårgang skal tage en erhvervsuddannelse.

Men på Lem Stationsskole vælger flertallet af eleverne en gymnasial uddannelse, når folkeskolen er ovre, men det forsøger man at ændre på med en erhvervsfestival torsdag 10. oktober.

- Vi har jo ret meget industriarbejde i kommunen, så vi holder erhvervsfestival for at få børnene og deres forældre til at få indblik i, hvad der foregår på en erhvervsuddannelse, så de kan vælge uddannelse på et oplyst grundlag, siger Marianne Kipker og forklarer, at en erhvervsuddannelse er ikke bare for folk, der får karakteren 02.

- Folk skal få indblik i, hvad en erhvervsuddannelse går ud på, og hvor meget arbejde der skal lægges i det, siger hun.

Derfor åbner erhvervsdirektør i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Hans Jørn Mikkelsen, erhvervsfestivalen klokken 16. Frem til klokken 19.30 kan omkring 100 elever i 7. til 9. klasse og deres forældre komme forbi Smedenes Hus i Lem og blive klogere på 20 uddannelser fordelt på 15 virksomheder og uddannelsessteder.

Det er anden gang, man holder erhvervsfestivalen. Modsat fra sidste år bliver der denne gang bedre mulighed for, at eleverne kan prøve og røre ting, som de forskellige uddannelser beskæftiger sig med.

Men også eleverne er der sat højere krav til; De er nu instrueret i at stille spørgsmål til mindst én uddannelse og lære dens indhold, for de skal fremlægge om uddannelsen i skolen bagefter.

- Også selvom de måske ikke tænker, at det er en uddannelse, de selv skal igennem, fortæller Marianne Kipker.

Selvom det er anden gang, man afholder erhvervsfestivalen, så kan man endnu ikke sige noget om, hvorvidt det har fået flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

- Men måske kan dagen påvirke dem, der går i 9. klasse, for de er afsted for anden gang. Men om ikke andet kan man sige, at eleverne nu vælger uddannelse på et mere oplyst grundlag, siger Marianne Kipker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vi har alle et ansvar for at holde unge fra narko

Det kunne være meget værre … Sådan lyder det samstemmende budskab fra politiet og de øvrige medvirkende i SSP-samarbejdet, skolerne og de sociale myndigheder, når talen falder på narkomisbrug blandt unge i Ringkøbing-Skjern Kommune. "Vi oplever faktisk ikke, at flere unge bruger narko end tidligere, og forældrene har generelt ikke grund til at blive bekymret", siger viceungdomsskoleleder og SSP-formand Allan Østergaard til Dagbladet i dagens avis. "Vi har ikke en opfattelse af, at det flyder med narko", fortæller politikommissær Bjørn Nørgaard Bo, leder af lokalpolitiet i Ringkøbing. Det er selvfølgelig gode nyheder. At vi bor i en landlig kommune fjernt fra de store byer er nemlig ikke nogen garanti for, at stenbroens dårlige misbrugsvaner ikke også spreder sig hertil; der er desværre rigeligt med eksempler på, at små og "afsides" samfund hærges af en narkoepidemi. At det ikke kommer dertil hos os, kræver, at vi konstant er oppe på stikkerne. Og med "vi" menes os alle - især vi voksne; også os, der ikke har børn og unge i den mest sårbare alder. Vi har alle sammen et ansvar for at holde øje med, at vore unge trives. Det kræver, at vi kender hinanden, og har tillid til hinanden. Derfor er det prisværdigt, at SSP-samarbejdet arbejder målrettet i den retning. Ifølge Allan Østergaard er samarbejdet med forældrene i Ringkøbing-Skjern Kommune velfungerende. Der er et godt fremmøde og en god stemning, når forældrene bliver inviteret. "Noget af det, som SSP lægger vægt på, er netop et godt forældresamarbejde. Forældrene skal klædes på, så de står stærkere, hvis og når problemerne melder sig," siger han. Når de gør det - og det kan ikke undgås, at det sker ind imellem - skal ikke bare politiet, skolerne og de sociale myndigheder være klar til at gribe ind; det skal alle vi andre også. Ser vi en flok unge, der stimler sammen i det offentlige rum, skal vi ikke holde os tilbage fra som borger at gå hen til dem og snakke med dem om, hvad der foregår. På den måde viser man som voksen, at man respekterer de unge, interesserer sig for dem, og bekymrer sig om dem.

112

Opdateret: Savnet mand fra Ringkøbing er fundet død

Annonce