Kultur

Værdifuldt altermaleri tilbage i Ølstrup: Jeg havde aldrig troet, det ville vende tilbage i min tid

Sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard og formand for menighedsrådet Boe Hammelsvang glæder sig over, at Nolde-maleriet nu er tilbage i Ølstrup Kirke efter fem års ufrivillig pause. Foto: Johan Gadegaard
Vreden over at kunsttyve for fem år siden flåede et værdifuldt Emil Nolde-maleri ned fra altertavlen i Ølstrup Kirke blev søndag afløst af glæde over at billedet nu er tilbage i nyrenoveret stand. Det blev afsløret ved gudstjenesten den første søndag i advent.

Ølstrup: - Det har aldrig været flottere.

Sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard slår glad ud med armene og peger begejstret mod på altertavlen i Ølstrup Kirke, som nu igen bliver prydet af et alterbillede malet af den verdensberømte kunstner Emil Nolde. De blå og hvide nuancer står knivskarpt på det maleri, som de seneste fem år har været på ufrivillig langfart. Men nu er det tilbage.

- Det er helt fantastisk. Jeg havde ikke troet, at det skulle vende tilbage i min tid. Det var der heller ingen andre, der troede. Jeg var faktisk bange for, at det var blevet brændt eller ødelagt. Heldigvis gik det ikke helt så galt. Det er et stykke af Ølstrups dna, der er vendt tilbage. Vi er så glade for det, siger sognepræsten.

Hun er ikke alene om at have et særligt forhold til Nolde-billedet. Menighedsrådsformand Boe Hammelsvangs bedstefar stod i sin tid model for Emil Nolde. Også han havde opgivet håbet om at kirken ville få sit klenodie tilbage, og også han er mere end tilfreds med at det først lykkedes for politiet at finde frem til billedet, og at det efterfølgende lykkedes for Nationalmuseets konservator Mikala Bagge at redde det fra de store skader, som kunsttyvene havde lavet undervejs.

Annonce
Farverne er blevet langt klarere siden restaureringen og rensningen af "Middag i Emmaus", som er titlen på det mere end 100 år gamle maleri, der blev købt for 340 kroner. Foto: Johan Gadegaard

Hemmelig særtransport

Nolde-maleriets hjemkomst skete i hemmelighed torsdag formiddag. Her rullede en særtransport op foran kirken. I bilen var konservatoren, som selv ville levere billedet tilbage. I løbet af de næste timer blev det pakket ud og sat tilbage i altertavlen under overværelse af Inge-Dorthe Kaasgaard, Boe Hammelsvang og de alarmmontører, som skal sikre sig at billedet aldrig mere forsvinder.

- Vi holder det lidt hemmeligt. Vi synes, menigheden skal være de første til at se billedet. Derfor vil kirken være låst af frem til søndag. Vi hænger et hvidt klæde op, og vil afsløre det under gudstjenesten. Det bliver en festdag, siger Inge-Dorthe Kaasgaard.

Som sognepræst har hun mange gået stået og kigget på billedet under sine gudstjenester. Hun var dog også helt klar over, hvor de største skader på billedet ville være. Midt på billedet var malingen nemlig særlig tyk og afskallet. Og derfor var hun godt klar over, at en sammenrulning af lærredet kunne give store skader. Heldigvis var konservatoren en erfaren dame.

- Hun fortalte os, at kun som helt nyuddannet i 1980'erne havde billedet til rensning, så hun kendte det godt. Men kun var meget glad for, at hun var væsentligt mere erfaren, da hun skulle restaurere det i denne omgang. Ellers havde hun ikke kunne gennemføre det, fortæller præsten og menighedsrådsformanden.

Forsikringsbøvl

Også menighedsrådsmedlem Kirstine Fjordside er begejstret over, at det er lykkedes at redde billedet.

- Kirken var ikke den samme uden Nolde-maleriet. Det har jo været der al min tid, fortæller hun.

For nylig havde hun besøg af tre af sine børnebørn, hvor samtalen faldt på det hjemvendte maleri. Børnene snakkede om, at de blev konfirmeret under hver sit billede. Da de to ældste blev konfirmeret var det henholdsvis Ølstrup Friskolens glade børnebillede og den mere professionelle erstatning, der kunne ses på altertavlen frem til søndag. Kun den yngste, som skal konfirmeres til foråret, får Nolde-maleriet at kigge på.

For menighedsrådet er det også afslutningen på tung administrativ byrde at billedet er tilbage. Det tog år og mange kræfter på at få udbetalt forsikringssummen, som endte på 1,8 millioner kroner. Få uger efter at beløbet var gået ind på kontoen, meddelte politiet, at billedet var fundet. Herefter begyndte udfordringerne med at sende pengene tilbage. Det skulle vise sig at være alt andet end let.

- Nu glæder vi os til at kunne koncentrere os om det helt almindelige menighedsrådsarbejde, og at historien om billedet endte godt, selv om vi ikke havde turdet tro på det, siger Boe Hammelsvang.

- Jeg kan nu sige, at nogen må have holdt hånden over billedet, indskyder Inge-Dorthe Kaasgaard.

Billedet var noget medtaget, da Nationalmuseet fik det udleveret af politiet. Men en erfaren konservator reddede det. Foto: Natinalmuseet
Konservator Mikala Bagge har som nyuddannet renset billedet i 1980'erne. Og det var også hende som fik til opgave at restaurere Nolde-klenodiet fra Ølstrup. Foto: Natinalmuseet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce